Blogg / Fakturahantering

Nystart för leverantörsreskontran – fem tips för att lyckas

För att få en nystart efter semester är det bra att få ordning på leverantörsreskontran. Här hittar du några användbara tips:

Säkra din hantering genom att ha en väg in för alla fakturor

Att läsa in inköpsfakturor är som vi vet en av de mest kritiska delarna av fakturahanteringsprocessen. Börja med att skapa en specifik e-postadress för enbart inköpsfakturor. Säkerställ sedan att dina leverantörer får information om förändringen. Var tydlig i din kommunikation och insistera på att endast fakturor som levereras till angiven e-postadress hamnar i fakturahanteringsprocessen.

Uppdatera leverantörsavtal

Gör till en vana att kontrollera dina leverantörsavtal regelbundet och med korta mellanrum. För att få ut det mesta av din leverantörsreskontra är det viktigt att se till att alla avtalsdetaljer är uppdaterade. Läs mer om hantering av leverantörsavtal här.

Registrera alla dina leverantörer

Även engångsleverantörer, oavsett inköpssumma, måste finnas med i leverantörsregistret i ditt ekonomisystem. Om så inte är fallet, riskerar du att senare under året få lägga ner mycket tid på att samla ihop information till skattemyndigheten.

Rensa din leverantörsdatabas

Se till att alla inaktiva leverantörer rensas ut från dina system. En inaktiv leverantör är t ex en som inte har haft någon transaktion på tre, sex eller tolv månader. En regelbunden databasrensning hjälper dig att säkerställa att de inaktuella leverantörerna inte tynger ner ditt register.

Minska pappersförbrukningen

Vår främsta rekommendation för alla som jobbar med leverantörsreskontra är att sträva efter papperslösa processer. För att digitalisera dina inköpsrelaterade processer kan du börja med några små åtgärder. Sätt upp ett mål som är nåbart, t ex att 5% (eller vilken andel du anser vara rimlig i just din verksamhet) av dina leverantörer går över till att skicka e-faktura varje kvartal.

Skriv ut eller dela Publiceringsdatum: 2017-08-16