Fakturaskanning - off shoring eller e-faktura?

Fakturaskanning – off shoring eller e-faktura?

I vårt förra blogginlägg berättade vi om olika alternativ för fakturaskanning. I den här artikeln berättar vi om andra alternativ, såsom off shoring och e-faktura. Inlägget avslutas med tips från våra kunder, just vad gäller scanning och tolkning av fakturor.

När kan off shoring vara ett alternativ?

ReadSofts programvara är så pass bra att det manuella arbetet minimeras så vi rekommenderar inte våra kunder att outsourca sin datafångst till låglöneländer annat än vid riktigt stora volymer och då ett shared service center redan finns på plats för andra ekonomiska processer.

Om du ser off shoring som ett alternativ för att sänka dina kostnader rekommenderar vi en lösning i samma världsdel som din huvudsakliga verksamhet. Det finns många europeiska företag som flyttat sin leverantörsreskontra (inklusive datafångst) till länder i östra Europa med framgång. Många (framförallt stora nordamerikanska företag) har lagt sina processer i Asien men upplever kvalitetsbrister orsakade av kulturkrockar, undermålig kommunikation och tidsskillnader. Det kostar ofta mer för de inhemska resurserna att rätta fel och hantera avvikelser än vad du sparar in när du väljer låglöneländer på andra sidan jorden.

Slipp fakturaskanning genom att gå över till e-faktura

Med e-faktura försvinner de sista manuella momenten kring datafångsten och du kan få med mer information på dina fakturor. Du kan också returnera ofullständiga fakturor till leverantören för komplettering eller rättelse. Vi har ett strategiskt samarbete med Pagero som förser många av våra kunder med e-faktura världen över.

Fördelar med e-faktura:

  • Ingen postgång gör att de kommer snabbare in i dina system (extra viktigt för utländska leverantörer).
  • Minimerar fel då fakturainformationen läses istället för tolkas.
  • Du kan ställa krav på fakturainnehållet och returnera ofullständiga fakturor.
  • E-faktura är en förutsättning för okomplicerad hantering av information på radnivå.

Läs mer om vårt erbjudande gällande e-faktura för företag

Så lyckas du med din fakturaskanning – tips från våra kunder:

  • Säkerställ att din leverantör av fakturahantering eller Purchase to Pay som även supporterar din scanningslösning och har tillräcklig kompetens för det.
  • Tänk noga igenom ditt val innan du ställer om faktura-adressen, det tar tid att få alla leverantörer att ställa om och alla felaktigt skickade fakturor måste hanteras manuellt.
  • Lyssna på din leverantör av fakturahantering alt ta referenser när du ska välja scanningsbyrå.
  • Växla över till e-faktura

Vill du veta mer om automatiserad fakturahantering? Då är du välkommen att boka en demo, så berättar vi mer. Palette Software erbjuder två olika produktlinjer för elektronisk fakturahantering, där en av dessa även automatiserar hela processen från inköp till betalning.