CIO ǀ Lead the way

Dags för IT-chefen att visa vägen

Du kanske har upplevt det tidigare – det verkade som om alla just kommit tillbaka från sommarsemestern och helt plötsligt står du där igen med budgetplaner och strategidokument inför nästa år.

Vad ska IT-chefer fokusera på under 2018 för att hjälpa till att driva företagets verksamhet framåt? Vi har listat fem tips:

Ta ansvar för din organisations digitala utveckling

Som om det inte vore tillräckligt att behöva se till att allt fungerar som det ska, förväntas nu IT-avdelningen alltmer hjälpa till med att driva företagets verksamhet framåt. I en tid då framtiden stavas ”digital transformation” har IT-avdelningen en väldigt betydande roll. Det kan framstå som en övermäktig uppgift, men är i själva verket en fantastisk möjlighet. Nu är det dags att ta täten och visa vägen!

Få dina chefskollegor med på tåget

Med en ny och mer betydande roll inom företaget är det viktigare än någonsin att du får med dig dina medarbetare och chefskollegor. Gå igenom strategin och förklara hur ni kan arbeta ihop mellan olika avdelningar för att säkerställa att alla har samma mål.

Sträva efter en effektiv process, inte perfektion

Tidigare strävade alla efter att perfektion skulle uppnås vid en viss tidpunkt eller deadline. Vårt nuvarande digitala landskap är mer förlåtande. Nu behöver du inte oroa dig för att allt inte är perfekt inför lanseringen. Försök istället att skapa en effektiv process för hur arbetssätt kan förbättras kontinuerligt.

Låt systemen göra arbetet åt dig

Det kan vara lättare sagt än gjort, men sträva efter att få användarvänliga system och lösningar på plats. Detta gör det möjligt att frångå den gamla rollen som ”IT-support” och det kommer att göra det lättare att fokusera på de nya ansvarsområdena. Förklara för dina medarbetare att en tillfällig, oundviklig inlärningsperiod krävs för att få till förändring som kommer att löna sig i längden.

Var lyhörd inför förändringar och nyheter i branschen

Fulltecknade kalendrar kan göra det svårt att hinna med nedprioriterade uppgifter. Men försök lägga in en timme i veckan på lite omvärldsbevakning som du enklast gör genom att söka på internet eller i andra forum. Om du håller dig uppdaterad om vad som händer i branschen blir det lättare att driva igenom nya förändringar med mer självförtroende.